Kvällsjobb

Åre / Permalink / 1

Det tog längre tid än vi trodde det här med alla dynorna, och inte speciellt underhållande heller... Men vi får väll trösta oss med att det förhoppningsvis blir fint!

Blanktjärn

Åre / Permalink / 1
Vilka kämpar! Idag har de gått Blanktjärnsrundan på 11 km.

Åre naturguider skriver såhär på sin sida:

Efter 5km och nästan halvvägs kommer man fram till turens höjdpunkt i dubbel benämning – den magiskt turkosa blanktjärn och fikadags. Tycker man att vägen hit har varit kämpig får man verkligen betalt för mödan då Blanktjärn ser ut som en medelhavspärla. Vattnet är ofta väldigt stilla och står man uppe på åsen kan man till och med se fiskar simma runt i det helt glasklara vattnet, dock svårfångade enligt de som försökt. 

 

Blanktjärn har ett utlopp och ett flertal inlopp. Dock en lite mer ovanlig variant i en version av källor på botten. Vattnet som kommer ut ur källorna är väldigt kalkrikt och en kemisk reaktion med syre resulterar i att kalk fälls ut och sjunker till botten i form av vit marmor. Därmed den turkosa färgen på vattnet.

Det drar ihop sig...

Åre / Permalink / 0
2 veckor kvar i huset och Åre.
33 dagar kvar till avsegling.
Boding håller på att tillverka vårt nya storsegel.
Det kommer nog bli två väldigt intensiva veckor när vi kommer upp till Kalix, polera skrov, gå igenom motor och el, sjösätta och stuva in allt vi vill ha med oss. Spännande!


Till top