Portugisisk nära döden upplevelse

Långsegling / Permalink / 4
Igår fick det vara nog. Nellys hosta från förkylningen vägrar släppa och hon har känt sig så trött och orkeslös så vi beslutade att besöka en läkare.
Taxichaufförerna i Portugal är inte speciellt engelsktalande så hamnkaptenen ringde en taxi och förklarade var vi skulle.
Väl framme placerades vi i ett kalt väntrum där alla verkade känna varandra. Locals som verkade diskutera allt från väder till vad för krämpor de hade, vi kände oss rätt missplacerade där vi satt och inte förstod ett ord av vad de samtalade om.
Tillslut blev Nelly uppropad och vi fick träffa en äldre manlig läkare som verkade väldigt proffsig och som tack och lov kunde bra engelska.
Han undersökte Nelly och hörde ett "missljud" på ena lungan och tyckte att det skulle tas en röntgenplåt för att försäkra sig om att hon inte hade lunginflammation.
Det kunde de inte göra där, utan hänvisade oss till ett sjukhus 4 mil bort. Då vi förklarade att vi inte hade någon bil, utan var seglare från Sverige tyckte han att han kunde fixa sjuktransport dit då vi hade vårt EU kort.
Det är nu vi kommer till vår portugisiska nära döden upplevelse, helt ovetandes dessutom och rätt nöjda att vi slapp leta bussar eller ta taxi hela vägen till det andra sjukhuset.
En portugis iklädd ambulansklädsel möter oss i utgången, han kan inte ett ord engelska så läkaren förklarar vart vi ska vartefter han öppnar sidodörren till ambulansen och vi sätter oss på stolarna brevid sjukhussängen där bak.
4 mil ren och skär skräck började där då han stängde dörren om oss.
Upp och ner i smala gränder började färden, allt från promenerande till andra bilar som han ansåg sig vara i vägen för hans färd fick lyssna på sirener och blåljus och hans viftningar med händerna där han satt bakom ratten.
I rondellerna gick nog wvn på två hjul, med en fjädring som var totalt slut och med en sjukhussäng skramlande brevid oss satt vi stela av skräck då han körde om med mötande trafik och i kurvor, även då på två hjul.
Så skönt då vi äntligen parkerade utanför sjukhuset, färden var över och vi lämnade ambulanschauffören med hans wv, vars motor lätt väldigt plågad på tomgång.
Efter besöket på barnmottagningen, och en röntgenplåt senare visade det sig att Nelly har en antydan till lunginflammation och fick en penicillinkur.
Hemvägen däremot blev helt tvärtemot ditvägen då kvinnan i receptionen ringde en taxi, förklarade för den icket engelsktalande taxichauffören att vi behövde till ett apotek och sedan tillbaka till hamnen fyra mil bort.
Taxichauffören körde oss till ett stort shoppingcenter med ett kvällsöppet apotek, följde oss in och till och med tog nummerlappen åt mig därinne. 
Sedan körde han oss hem, som ett proffs till yrkeschaufför, tryggt och säkert.

Nu hoppas vi att vi har en pigg Nelly snart, och tackar Swede Dreams för att Maja och Elsa fick vara hos dem medan vi var på sjukhuset med Nelly.

#1 - - Moster Anna:

Krya på dig Nelly :) lärorikt att få se andra länders sjukvård. Hoppas att ni annars har det bra! Tänker på er varje dag och håller tummarna att allt går bra och att motorn håller;) tusen kramar

Svar: Verkligen! Vi är bortskämda med mycket hemma i Sverige:) massa kramar!
Familjen Burman-Kenttämaa

#2 - - Anonym:

Ojoj,krya på dig Nelly .skönt att allt gick bra trots allt.

#3 - - Riitta:

Ojoj,krya på dig Nelly .skönt att allt gick bra trots allt.

#4 - - Anonym:

Krya på dig Nelly. Häls. från Vikmanholm.

Till top